Tussenbalans
Door: Rik
Blijf op de hoogte en volg Rik
09 Mei 2008 | Duitsland, Dortmund
Ik zit alweer op de helft van mijn periode in Dortmund, dus de hoogste tijd om eens even een kleine tussenbalans op te maken. Wat is mij na de eerste tien weken meegevallen en wat is mij juist tegengevallen?
De eerste vier weken waren fantastisch! Alles was nieuw, maar ik werd goed begeleid. Mijn kamer was geregeld en zag er keurig uit. De Duitse taalcursus, die we in de eerste maand hadden, was erg leuk en ik heb veel nieuwe mensen leren kennen. Studenten uit de hele wereld. Ook heb ik in die eerste maand veel van de omgeving gezien. Met onze groep buitenlandse studenten hebben we tal van uitstapjes gemaakt. Erg gezellig!
Na de eerste vier weken werd het wel iets minder moet ik eerlijk toegeven. Het ‘nieuwe’ was er een beetje vanaf, de Duitse taalcursus was afgelopen en het belangrijkste van allemaal was dat het niet echt opschoot met mijn vakkenpakket. Daar de begeleiding voorafgaand en in het begin van mijn studie hier erg goed was, was dat na de eerste maand slecht. Bij het samenstellen van een vakkenpakket werd ik totaal niet geholpen en samen met studiegenoot Tijmen heb ik alles zelf moeten uitzoeken. Uiteindelijk hadden we pas na tweeënhalve week ons ‘Learning Agreement’ klaar.
De lessen zijn hier niet zoals ik me had voorgesteld. Ik had weliswaar weinig verwachtingen voordat de studie hier begon, maar het valt toch een beetje tegen. Ik had gedacht veel meer praktijklessen te hebben: op pad gaan met camera of bandrecorder, mensen interviewen of artikelen schrijven. In plaats daarvan hebben we vrijwel alleen maar theorievakken waarbij we de hele les op onze stoelen zitten te luisteren naar de leraar. Erg leerzaam is dat niet… Hopelijk komt dat de komende tien weken nog.
Gelukkig hebben we ook nog twee lessen Duits, die zijn wel leerzaam. Ik merk dat mijn Duits per week weer een stukje beter wordt. Elke week leer ik weer nieuwe dingen. Maar vlekkeloos Duits spreek ik nog niet. Ik kan het allemaal goed verstaan, maar spreken, schrijven en lezen blijft moeilijk. Hopelijk kan ik dat nog wat verbeteren.
Het is wel erg lekker dat ik makkelijk even een weekendje naar Nederland kan komen. Ik denk niet dat ik het leuk had gevonden om echt vier maanden achtereen in een ander land te zitten, zonder vrienden en familie en zonder dat je naar huis kunt. Nee, dit is ideaal. In iets meer dan vier uur ben ik vanuit Dortmund weer in Gorredijk. Want weekenden zoals afgelopen weekend (Gorredijkster Markt) en het weekend van de beslissingswedstrijd van A1 + de sponsorloop wil ik absoluut niet missen!!
Hoewel de studie dus een beetje tegenvalt, vermaak ik me hier naast de studie nog prima! We hebben veel feestjes en ook train ik nog regelmatig mee met kc Grün Weiss, om toch een beetje bij het korfbal betrokken te blijven. De weekenden zijn ook goed. Dit weekend gaan we ook weer flink wat leuke dingen doen. Zwemmen, barbecueën, voetballen en picknicken staat er op het programma voor de komende drie vrije dagen.
09 Mei 2008 - 18:04
Menno:
Hey Rikkie! Alles nog goed daaro? Alweer op de helft lees ik;) Gaat snel man! Thüs:) -
09 Mei 2008 - 19:48
Jan:
Hoi Rik,
Het doet met goed te lezen dat je af en toe je vrienden en je familie mist. Ik kan me dat ook wel voorstellen hoor. Gelukkig ben je om de 2-3 weken even 'thuis' (althans je eet en slaapt onder het dak van 114). Blijf vooral genieten van de komenden activiteiten: zwemmen, barbeque, picknicken en vooral voetbal kijken! Let op: het EK komt eraan.
Je blijft toch wel voor de Hollandse Leeuw he i.p.v. die Duitse Adelaar?
Groet vanuit G'dijk
Jan